maandag 27 januari 2014

Winterlandschap van het "Veld van Vuur".



De omgeving die behandelt wordt in deze post staat bekend als Campo de Fuego, oftewel "Veld van Vuur". Het achterhalen van de oorspronkelijke betekenis van een plaatselijke benaming is nooit gemakkelijk, echter in dit geval denkt men dat er mogelijk een verband bestaat met de verovering en verwoesting van een belangrijke Keltische nederzetting door de Romeinen. Rondom het Campo de Fuego liggen de ruïnes van een Keltische nederzetting en het Middeleeuwse kasteel van Aguilar, alsmede de ruïnes van enkele kleinere uitkijkposten waarvan niet zeker is of die verband houden met de Kelten of het kasteel.

VOOR EEN DIAPRESENTATIE KLIK HIER.

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.



Het veld dat vroeger bebouwd werd door de Kelten is nu in gebruik als paardenveld. In de aanwezige meidoorns (Crataegus monogyna) is een mooie verzameling maretakken (Viscum album) te bewonderen.




Het "Veld van Vuur" wordt omringd door kaalogende kalkrotsen, echter de rijkdom aan wilde orchideeën en andere wilde bloemen is opmerkelijk.




Bovenop deze pyramidevormige berg liggen de ruïnes van het kasteel van Aguilar, als je goed kijkt zijn de resten van de westelijke verdedigingsmuur zichtbaar.




De Keltische nederzetting lag zoals gebruikelijk op een moeilijk toegankelijke plaats. De enige toegangswegen waren afgesloten door een meer dan 2 meter dikke muur, waarvan de resten nog duidelijk zichtbaar zijn. 




In deze omgeving is de maretak vrij algemeen.




De Keltische nederzetting ligt bovenop de licht besneeuwde heuvel die te zien is in het midden van de foto.




Doorkijkje naar de besneeuwde toppen van het massief van Peñacorada.





De meest voorkomende soorten eiken op kalksteen zijn de altijd groene steeneik (Quercus ilex) en de Portugese eik (Quercus faginea) van deze foto. Vooral als ze nog jong zijn houden ze het dode blad vaak tot in het voorjaar vast.




Hoewel de foto misschien een "kale" indruk maakt, zijn de bergen links op de achtergrond volkomen begroeid met bossen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten