Inleiding.
Na jarenlang wandelingen te hebben geleid met vnl. Spaanse toeristen, lijkt ons dat nu de tijd toch is aangebroken om deze schitterende natuur van dit ongerepte gebied in Noord-Spanje te delen met het Nederlandstalige publiek. In mijn ervaring zijn veel Nederlanders en Belgen echte natuurliefhebbers met veel respect en interesse voor wat er groeit en bloeit, hetgeen het mogelijk maakt om ook de soms meer delicate natuurgeheimen te kunnen tonen.
Enkele voordelen.
Vanwege bovengenoemde reden willen wij ons voortaan speciaal richten op de Nederlands sprekende toerist. Ik denk dat de combinatie van begeleiding, inhoud en natuurschoon moeilijk ergens te vinden is. Enkele voordelen van onze excursies zijn bv.:
- Ondanks het feit dat veel Nederlanders en Belgen zich in het buitenland goed kunnen redden, biedt een in de Nederlands taal geleide natuurtocht toch meer duidelijkheid, vooral wat betreft de kleinere details.
- Het is van groot belang dat de gids het te bezoeken gebied goed kent en ook werkelijk weet waar hij over spreekt.
- Het enorme entoesiasme van uw gids voor de streek geeft een extra dimensie aan de wandeling.
- Een gids die zowel de Nederlandse als de Spaanse taal beheerst en bovendien goed op de hoogte is van de plaatselijke gang van zaken, kan zeer nuttig zijn in het bemiddelen van eventuele misverstanden of ongevallen
- Het aanwezige natuurschoon zal de Nederlandse sprekende liefhebber zeer zeker tevreden stellen, zelfs die toeristen met veel reiservaring.
- Op een enkele uitzondering na, is het Cantabrisch Gebergte qua toerisme volkomen "leeg", dus absoluut geen drommen vakantiegangers.
- De stilte is absoluut, alleen onderbroken door natuurlijke geluiden zoals het kabbelen van een bergbeek of de roep van een roofvogel.
Excursies met een gering aantal deelnemers.
Het is wel zo dat al naar gelang de doelstelling van de tocht, er een maximaal aantal deelnemers is. Een speurtocht naar wilde orchideeën of andere zeldzame planten zal alleen in kleine groepjes kunnen plaatsvinden, dit gezien mijn slechte ervaringen met georganiseerde zogenaamde "botanische excursies". De kans op vertrapping of beschadiging van zowel de plant als van het natuurlijk leefgebied (habitat), is gewoonweg te groot. Aan de ander kant, een wandeltocht met als doel een meer algemene natuurinterpretatie kan meestal met meer deelnemers plaatsvinden, maar altijd komt de kwetsbaarheid van de habitat op de eerste plaats.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten