woensdag 1 januari 2014

Het opsporen van wilde orchideeën


De kenners zullen het ongetwijfeld met mij eens zijn dat het opsporen, bestuderen en fotograferen van wilde orchideeën behoord tot de meest inspirerende en bevredigende bezigheden in de vrije natuur. Ik bezoek grotten, daal af in kloven en beklim bergen, maar zelden beleef ik die opwinding die je voelt bij het vinden van een "nieuwe" orchidee.

Spanje is een echt orchideeënland en het Cantabrisch Gebergte is zeker geen uitzondering. Integendeel, de samenkomst van meerdere biogeografische regio´s en de aanwezigheid van maar liefst 5 verschillende klimaten, tezamen met een eeuwenlange traditionele veeteelt hebben geleid tot een grote orchideeënrijkdom.

De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in de wilde orchideeën van de mij omringende gebergten. Hierbij zijn er vele soorten gevonden die in Nederland en België zeldzaam of zeer zeldzaam zijn, benevens een aantal mediterrane orchideeën die meer naar het noorden van Europa niet voorkomen. Het opsporen van de rijke locaties is een bevredigende doch zeer tijdrovende bezigheid. Persoonlijk zou ik er veel voor over hebben als ik in een ver afgelegen en onbekend gebied iemand zou kunnen vinden die bereid zou zijn om me de plaatselijke orchideeënrijkdom te tonen. Om dezelfde reden ben ik bereid tot het gidsen van de echte liefhebber naar de geheime plekjes die zelfs de plaatselijke boswachters niet kennen. Een onoverkomelijke voorwaarde is echter wel dat de deelnemers aan de excursies een uiterste voorzichtigheid in acht nemen, zodat zowel de planten zelf als hun leefomgeving (habitat) geen schade ondervinden van onze aanwezigheid.

De verschillende orchideeën hebben ieder hun eigen bloeitijd, met als hoogtepunt de maanden mei, juni en juli. Het gunstigste tijdstip van de excursie hangt dus in grote mate samen met de samenstelling van de gewenste te observeren orchideeën (de doelsoorten).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten