donderdag 19 december 2013

De biogeografische regio´s en klimaten van het Cantabrisch Gebergte.



De Picos de Europa zijn een goed voorbeeld van het gedeeltelijke alpiene karakter van het Cantabrisch Gebergte.

Inleiding

Waarom is de biogeografie belangrijk? Omdat het de redenen onderzoekt van het hoe en waarom van de verspreiding van de soorten. De biogeografie kan dus een eventuele verklaring geven voor het grote aantal soorten planten, waarvan er velen zeldzaam of endemisch van aard zijn, die aanwezig zijn in het Cantabrisch Gebergte.

LEES VERDER VOOR MEER INFORMATIE.

Waarom is de biogeografie van het Cantabrisch Gebergte zo speciaal?

Een ecozone is een gebied waarin de flora en fauna relatief gezien belangrijke ecologische overeenkomsten vertonen. De ecozone die geheel Europa, grote delen van Azie en Noord-Afrika heet het Palearctische gebied. De volgende kaart toont de verschillende biogeografische gebieden van de wereld.

 Het Palearctisch gebied is weergegeven in groen. Kaart van wikipedia.

Zowel West-Europa als Zuidwest-Europa behoren dus beiden tot het Palearctische gebied. Nu is het zo dat de ecozones kunnen worden onderverdeeld in ecoregio´s of biogeografische regio´s. Onderstaande kaart toont de ecoregio´s van Zuidwest- en West-Europa, te weten de Atlantische biogeografische regio (1), de continentale biogeografische regio (2), de alpiene biogeografische regio (3) en de mediterrane biogeografische regio (4).













De vier biogeografische regio´s van West- en Zuidwest-Europa (zie tekst). 

Nu is het logisch om te verwachten dat als een gebied meerdere biogeografische regio´s beslaat ook de planten en dieren rijkdom groter zal zijn. In eerste instantie zijn dit dus de gebieden die op de grens van 2 regio´s liggen, hetgeen voor het Cantabrisch Gebergte dus het geval is. Echter, zoals de kaart toont, in Europa zijn er vele gebieden waarvoor dit geldt. Nu kunnen we redeneren dat er rondom de grens van de Atlantische en de mediterrane regio´s meer soorten zullen voorkomen dan rondom de grens van de meer op elkaar gelijkende Atlantische en continentale regio´s. Dat is waar, maar ook dit maakt het Cantabrisch gebergte niet echt tot iets speciaals.
Echt speciale gebieden zijn te verwachten daar waar 3 regio´s bij elkaar komen. Op onderstaande kaart is te zien dat dit zeer concrete gebieden zijn, te weten: de westelijke Pyreneeën (1) in Spanje, rondom de Tarn (2), het noorden van de Ariege (3), de zone van de Ardeche/Drôme (4), allen in Frankrijk, en de Alpes-Maritimes (5) op de Frans-Italiaanse grens.                  





























Gebieden waar drie geografische regio´s samenkomen, zie bovenstaamde tekst voor details.

Echter, de hogere gedeelten van het Cantabrische Gebergte staan in Spanje bekent als de Oro-Cantabrische sub-regio, met een bergklimaat dat sterk lijkt op dat van de Pyreneeën, oftewel het alpiene klimaat. Ook is de hoogte van het Cantabrisch Gebergte, met vele pieken van over de 2000 meter, goed te vergelijken met de bergachtige streek van Abruzzië in Midden-Italië, die wel op de kaart staat aangemerkt als behorend tot de alpiene biogeografische regio.
Samenvattend kan dus gezegd worden dat ook het Cantabrisch Gebergte behoord tot die selekte groep van speciale gebieden waar 3 biogeografische regio´s samenkomen. 


De klimaten van het Cantabrisch Gebergte.

De onderstaande kaart, waar de ligging van het Cantabrisch Gebergte is aangegeven met een rode ovaal, geeft de klimaten van Spanje weer. Een eerste observatie zou kunnen zijn dat deze kaart het eerder genoemde alpiene karakter van de streek bevestigd. Anderzijds toont de kaart het grote aantal dicht bijeenliggende klimaten van het Cantabrisch Gebergte. Deze klimaten zijn: het Oceanische kustklimaat, het Oceanische overgangsklimaat, het Bergklimaat, het Miditerrane continentale sub-vochtige klimaat en het Mediterrane continentale klimaat met koude winters.
Aangezien deze klimaten liggen in parallelle gordels, evenwijdig aan het gebergte, is de afstand van het ene klimaat tot het ander nooit groot, hetgeen de verscheidenheid aan plantensoorten zeer ten goede komt.



























De klimaten rondom het Cantabrisch Gebergte.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten