zaterdag 4 januari 2014

Waar ligt nu eigenlijk het Cantabrisch Gebergte?


Spanje behoort tot de meest bergachtige landen van Europa. Echter, uitgezonderd de Pyreneeën zijn de Spaanse gebergten vrijwel onbekend bij het grote publiek. Dus misschien is wel de eerste vraag die bij veel lezers van deze website opkomt: waar ligt nu eigenlijk dit Cantabrisch Gebergte? 
Het Cantabrisch Gebergte ligt in het noorden van Spanje, evenwijdig aan de Golf van Biskaje.



Kaart 1 toont de ligging van het Cantabrisch Gebergte in Spanje.

Het Cantabrisch Gebergte is één van de vier belangrijke bergketens gelegen in noordelijke helft van Spanje. De andere gebergten zijn de al genoemde Pyreneeën, het Castiliaans Scheidingsgebergte en het Iberische Randgebergte. Een schematische weergave is te zien op onderstaande kaart. 






















Kaart 2 toont een schematisch overzicht van de belangrijkste gebergten van Noord-Spanje.

Behalve de vier hoofdgebergten bevinden er zich in de noordelijke helft van Spanje nog een aantal kleinere en lagere gebergten. Rondom het Cantabrisch Gebergte liggen er drie, te weten: het Baskisch Gebergte (Montes Vascos) in het oosten, het Galicisch massief (Macizo Galaico) in het westen en de bergen van León (Montes de León) in het zuidwesten. Naar het zuiden daalt het Cantabrisch Gebergte af naar de Noordelijke Spaanse Hoogvlakte. Vooral het Galicisch massief en de bergen van León zijn vanwege hun onbekendheid zeker geen gangbare namen, vandaar dat ze op de kaart staan aangegeven met de Spaanse naam.



Kaart 3 toont een schematisch overzicht van de belangrijkste topografische elementen van Noordwest-Spanje.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten