woensdag 1 januari 2014

Eerst even voorstellen.


Hallo, ik ben Marius van Heiningen, oprichter van WiNS en uw gids naar de verborgen plekjes van een ongerept gebergte.

Reeds als klein kind waren de zomervakanties een jaarlijks hoogtepunt, eerst naar Zuid-Limburg en de Ardennen en later naar het Zwarte Woud en de Alpen. De topografische hoogten van deze bestemmingen en mijn liefde voor bergen namen tegelijkertijd toe. Al sinds mijn geologiestudie vormden de bergen, bossen en grotten van Europa een "doelwit" voor nieuwe ontdekkingstochten, waarbij een vrijwel onbekend gebergte in Noord-Spanje zich tot een vrijwel jaarlijkse terugkerend hoogtepunt ontwikkelde: het Cantabrisch Gebergte. Mijn eerste contact met de Cordillera Cantábrica, wat letterlijk de "Cantabrische bergketen" betekent, was gedurende mijn tweedejaars geologieveldwerk, nu al weer zo´n 30 jaar geleden.





Als natuurliefhebber en geoloog heeft dit gebergte altijd een enorme aantrekkingskracht op mij uitgeoefend en wel zozeer dat ik me er zelfs definitief heb gevestigd. De uiterst fraaie en gevarieerde natuur, het indrukwekkende landschap en het mooie weer gaven uiteindelijk toch de doorslag. 
Als geoloog heb ik altijd aandacht gehad voor de fraai geplooide aardlagen, fossielen, gesteenten en de vele ongerepte grotten van deze streek. Tevens heb ik mij intensief bezig gehouden met de bestudering van het huidige reliëf (geomorfologie).
Echter, zonder voorgaande aspecten te verwaarlozen, is vooral de laatste jaren mijn interesse toch steeds meer uitgegaan naar de "levende" natuur, waarbij ik me vooral heb gespecialiseerd in wilde orchideeën en andere zeldzame planten. Daarnaast trekt vrijwel elk dier mijn belangstelling, waaronder vooral de "grotere" vogels, zoals arenden, gieren en ooievaars.

Al vele jaren organiseer en begeleid ik allerlei excursies in het Cantabrisch Gebergte. De eerste jaren waren deze hoofdzakelijk gericht op de meer populaire activiteiten zoals lange dagtochten en het bestijgen van bergtoppen, of de zgn. "adrenaline  stoten" zoals het verkennen van "wilde" grotten en het afdalen van rotskloven met woeste bergbeken (in het Spaans "barranquismo" genoemd).
Echter, met het verstrijken van de jaren is het gelukt om het accent steeds meer op de ecologische aspecten te leggen, met als motto "opsporen, waarnemen en optimaal genieten". Hierbij gaat het niet om sportieve prestaties, zoals bv. het zo snel mogelijk beklimmen van een bergtop, maar om de "belevenis zich te bevinden in een bijzondere omgeving". Natuurlijk heeft elke excursie zijn eigen tijdschema, maar deze is ondergeschikt aan het doel van de tocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten