zondag 5 januari 2014

Hoe is het Cantabrisch Gebergte het gemakkelijkst te bereiken?


Inleiding

Indien het Cantabrisch Gebergte uw interesse heeft gewekt en het is bekend waar het zich bevindt, is een volgende belangrijke kwestie: hoe is dit gebied het gemakkelijkst te bereiken?
De twee belangrijkste manieren zijn: per eigen vervoer vanuit Nederland of met het vliegtuig naar Spanje, om vervolgens met een huurauto of het openbaar vervoer verder te reizen. De eerste manier zal veel gebruikt worden door mensen voor wie een verblijf in het Cantabrisch Gebergte een onderdeel is van een langere vakantie.
Ondanks dat tegenwoordig de meeste auto´s zijn uitgerust met een GPS navigatiesysteem, wordt hier toch een overzicht gegeven van de meest gebruikelijke routes, waarbij gebruik is gemaakt van Google Maps.
Eén van de basis uitvalsplaatsen voor onze wandeltochten is het dorpje Cistierna, strategisch gelegen aan de zuidrand van het centrale gedeelte van het Cantabrisch Gebergte. Dit dorpje is om deze reden de  eindbestemming van de beschreven routes.

Met eigen vervoer vanuit Nederland

Voor de uit Nederland komende reizigers zijn er vanaf de Frans-Spaanse grens twee hoofdroutes. Aanvankelijk volgen beide routes de snelweg tot voorbij San Sebastian. Vervolgens is de snelste manier de zuidelijke route over Vitoria en Burgos. Tot aan het plaatsje Sahagún volgt het gehele traject de snelweg. De laatste 55 km. tot aan Cistierna gaan over een vrijwel rechte provinciale weg, bijna zonder verkeer. De alternatieve route volgt de kuststrook via Bilbao tot aan Santander, waar de snelweg het binnenland inbuigt. Uiteindelijk wordt de snelweg verlaten in het plaatsje Aguilar de Campoo, van waar de laatste 90 km. gaan over de autonome CL-626. Beide routes staan aangegeven op onderstaande kaart. De zuidelijke route duurt zo´n 4 uur en de kustroute duurt een half uur langer (volgens Google Maps).



Kaart van Google Maps die de belangrijkste routes vanaf de Frans-Spaanse grens tot aan Cistierna toont.


Per vliegtuig vanuit Nederland

Vele Spaanse steden hebben hun eigen vliegveld, waaronder de relatief nabijgelegen steden Santander (198 km.), Avilés (Asturias, 178 km), Valladolid (150 km.) en zelfs onze provinciale hoofdplaats León (74 km.).
Echter de meeste vluchten vanuit Nederland zullen gaan naar Madrid of Bilbao.
Kiest men voor Bilbao, dan is de meest voor de hand liggende route de eerder beschreven kustroute over Santander en Aguilar de Campoo (300 km in 3 uur en 20 minuten). Ook kan men aansluiten op de eerder beschreven zuidelijke route via een snelweg naar Miranda del Ebro. Dit traject is 40 km. langer, heeft 140 km. tolweg en is qua tijdsduur niet korter dan de vanaf Bilbao tolvrije kustroute. Bilbao is een goede keus als er gekozen is voor wandelingen langs de rotskusten van Asturias.
Kiest men voor Madrid dan zijn er twee mogelijkheden. Of men neemt de A1 naar Burgos en vervolgens de A-231 richting León om in Sahagún de provinciale weg naar Cistierna te nemen (totale afstand 401 km., tijdsduur 3 uur 53 minuten, geen tol, 55 km. provinciale weg). 


Route Madrid-Cistierna over Burgos.

Bij de tweede mogelijkheid neemt men de A-6 richting A Coruña, om in Benavente de A-66 richting León te nemen. Vlak voor León moet de aansluiting op de nationale weg (N-625) naar Cistierna worden gezocht. Met een GPS moet dit geen probleem zijn, echter wil men eventueel gezoek gewoonweg voorkomen is de volgende route de oplossing: zo´n 10 km. voor León neemt men via de afslag 152 de A-231 richting Burgos, na 22 km. verlaat men deze snelweg via de afslag 21B, vervolgens rijdt men 7km. richting Mansilla de las Mulas, waar men rechtsaf slaat naar Cistierna (totale afstand 412 km., tijdsduur 3 uur 52 minuten, een toltunnel, 50 km. nationale weg)



Route Madrid-Cistierna over Benavente.




Detailroute om de aansluiting op de N-621 naar Cistierna te verkrijgen.