zondag 26 januari 2014

Het landschap rondom La Velilla de Valdoré.



Het landschap rondom het bijna verlaten dorpje La Velilla de Valdoré heeft een grote schoonheid. Een afwisseling van kale kalkrotsen, dichte bossen en bergweiden. Als anekdote is te vermelden dat de kalkstenen rotsformatie die achter het dorp ligt een kilometers lange en bijna totaal onbekende grot herbergt. De gesteenten van deze streek varieren in ouderdom van 300 tot 540 miljoen jaar. Het gebied is rijk aan wilde orchideeën en andere bloemen, hoewel deze post vnl. het landschap wil tonen.

VOOR EEN DIAPRESENTATIE KLIK HIER 

LEES VERDER EN GENIET VAN DE FOTO´S.


De kalksteenformatie die de kale heuvel in het midden vormt heet de Láncara Formatie en is zo´n 540 miljoen jaar geleden gevormd tijdens het Cambricum.




Het dorpje La Velilla de Valdoré gezien van bovenaf. De meeste huizen staan het grootste deel van het jaar leeg en worden alleen in de maanden juli en augustus nog gebruikt.




De kalkstenenbank van deze foto herbergt een kilometers lange en vrijwel onbekende grot. Al sinds 2006 wordt deze grot geëxploreerd door onze speleologische vereniging (grottenclub), het gaat dus om echte "inside" informatie. 




Deze paden geven toegang tot het achterliggende berglandschap.





Een terugblik naar beneden, het dorpje ligt links beneden, net niet te zien.




Een doorkijkje naar een bergmassief gelegen aan de overkant van de rivier de Esla. Van rechts naar links zijn de volgende toppen te zien: Pico Moro, Peña Rionda, Peña Roscas y Agua Salio.




De hardere kalkstenen vormen een duidelijk relief in het landschap. Ook zijn ze veel minder begroeid.




Grote delen van het Cantabrisch Gebergte zijn bebosd, zoals goed op deze foto is te zien. Op de achtergrond het in de wolken gehulde "kiesvormige" massief van Las Pintas.




Daar waar de mergellagen aan de oppervlakte komen zijn deze dicht begroeid met gras en soms met rozestruiken of bossen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten